Întrebări frecvente
1. La care sucursală pot să mă apropii pentru a primi un credit ipotecar?
Te invităm la Centrul Ipotecar maib, aflat în or. Chișinău, str. Vasile Alecsandri 115, unde vei primi cele mai potrivite soluții de finanțare pentru procurarea locuinței. În același timp, te poți adresa la orice sucursală maib.
2. Lucrez în străinătate și nu pot veni la bancă. Cum aș putea beneficia de consultație?
Oriunde te-ai afla, poți solicita gratuit o consultație video cu specialistul în credite ipotecare prin intermediul platformelor Viber, Telegram, WhatsApp sau Zoom,
care îți va oferi toată informația de care ai nevoie și soluțiile potrivite de finanțare.
3. Pentru acordarea unui credit ipotecar e nevoie de evaluarea imobilului?
Da! Ai posibilitatea de a solicita evaluarea imobilului direct la maib, achitând un preț mai mic decât pe piață.
În plus, la noi beneficiez de serviciile unui notar profesionist la preț accesibil, iar dacă ești în criză de timp, atunci poți solicita ca un reprezentant maib să înregistreze contractul de ipotecă la ASP în locul tău.
4. Pot obține un credit ipotecar, dacă lucrez în Moldova pentru o companie IT din SUA?
Da, desigur! Fie că ești freelancer sau lucrezi pentru o companie din străinătate, maib îți oferă posibilitatea de a obține un credit ipotecar în condiții avantajoase.
5. Cum pot achita ratele lunare pentru credit?
Ai 5 modalități de a achita ratele lunare:
- prin aplicația mobilă maibank;
- prin internet banking;
- la bancomatele Cash-In;
- la terminalele de autoservire;
- în orice sucursală maib.
6. Cum se modifică rata dobânzii la creditele imobiliare cu rata flotantă?
Rata dobânzii la creditele imobiliare atașate de un indice de referință se modifică de 2 ori pe an, la 1 ianuarie și 1 iulie. Stabilirea mărimii ratei dobânzii depinde de fluctuația indicelui de referință la care este atașată rata dobânzii.
Pentru creditele în MDL, rata dobânzii se formează din marja fixă (indicată în contract) și indicele de referință BNM calculat pentru luna mai (modificarea din iulie) și luna noiembrie (modificarea din ianuarie). Indicele de referință BNM se calculează ca rata medie a depozitelor atrase în MDL cu termen de la 6-12 luni, pe total sector bancar. Indicele de referință este publicat de către Banca Națională a Moldovei la data de 20 a fiecărei luni și poate fi urmărit pe site-ul BNM, la rubrica statistici și publicații.
Pentru creditele în EUR, rata dobânzii se formează din marja fixă indicată în contract și indicele de referință EURIBOR6M, publicat pe pagina web www.euribor-rates.eu.
Pentru creditele în USD, rata dobânzii se formează din marja fixă indicată în contract și indicele de referință SOFR, publicat pe pagina web www.global-rates.com.
Rata dobânzii care se va aplica pentru perioada 01 ianuarie – 30 iunie se va baza pe rata EURIBOR 6M / SOFR intrată în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii decembrie a anului precedent, iar pentru perioada 01 iulie – 31 decembrie se va baza pe rata EURIBOR 6M / SOFR intrată în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii iunie a anului curent.
Pentru informarea clienților săi, la fiecare perioadă, despre modificare a ratei dobânzii, banca publică pe site, cu cel puțin 10 zile înainte, un comunicat privind evoluția ratei dobânzii.